himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Litteraturvetenskap

Det är många som är intresserade av litteratur och som studerar litteraturvetenskap. Då får du lära dig att analysera texter, läsa litteraturhistoria och fördjupa dig i böckernas värld.

Läsa litteraturvetenskap

Om du tycker om böcker och kultur kan du läsa litteraturvetenskap på Lunds Universitet för att fördjupa dig inom ämnet. Du får en chans att verkligen lära dig mycket om litteratur, om olika författare och läsa kända verk. Drömmer du om att få samtala om böcker, så är det perfekt att läsa just litteraturvetenskap. Det handlar också mycket om att analysera litteratur och förstå den utifrån den tidsepok som texten skrevs under. Det finns också många epoker att fördjupa sig inom, som romantiken och realismen.

Jobba med litteraturvetenskap

Vilka jobb kan du då få? Kan du jobba som ”litteraturvetare”? Om du ska få ett jobb som litteraturvetare måste du fortsätta inom den akademiska världen och doktorera. Det finns inte jättemånga doktorandplatser och det kräver att du kan komma på intressanta synvinklar att analysera och doktorera i. Men du kan bli lärare. Med litteraturvetenskap i ryggsäcken kan du enkelt bli svensklärare. Du kan också få jobb på ett förlag eller jobba som kulturjournalist.