himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Världens finaste pris: Nobelpriset

Världens finaste pris i litteratur är Nobelpriset som delas ut i Stockholm i december varje år. Det kräver en otrolig talang att vinna.

Nobelpriset

Nobelpriset i litteratur delas ut av kungen under Nobelceremonin i Stadshuset i Stockholm och är en av kulturvärldens största händelser. Det är Svenska Akademien som beslutar vem som vinner Nobelpriset. Fram till sista minut är det en hemlighet vem som har vunnit och det är många författare som hoppas att just de får ett telefonsamtal från Sverige.

Fantastisk litteratur

Om du vill läsa fantastisk litteratur ska du satsa på Nobelpristagarna. Varje år får du möjlighet att stifta bekantskap med ett nytt författarskap. Den första kvinnan som vann Nobelpriset i litteratur var svenska Selma Lagerlöf. Idag är det vanligt att kvinnor vinner stora priser, men för hundra år sedan var det mycket ovanligt. När du läser Nobelpristagare får du både läsa underbara berättelser och intressanta skildringar, men också litteratur som är skriven på ett alldeles särskilt sätt. Författarna har alla sin egen stil som de förfinat genom att skriva flera böcker. Du förbättrar också ditt eget språk genom att läsa litteratur på hög nivå.