himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Så kan du jobba med böcker

Tänk att få arbeta med böcker! Vara en del av böckernas magiska värld i vardagen. Om du älskar att läsa, skriva eller bara gillar att ha böcker omkring dig finns det flera yrken som du kan satsa på. Vissa lättare, medan andra kräver mycket arbete på egen hand och en viss talang.

Böckernas fantastiska värld

Böcker är så mycket mer än bara ord på ett papper, en skärm eller ljud i en ljudbok. Det är en möjlighet att få uppleva andra världar, lösa mysterier och lära sig nya saker. Ju mer du läser, desto mer kommer du att kunna förstå omvärlden. Det är viktigt att läsa både skönlitteratur och facklitteratur. Böcker som hjälper dig att lära känna dig själv och andra bättre och som hjälper dig att uppfylla dina drömmar. Det finns mycket som vi kan lära oss i skolan och på universitet, men än mer kan vi lära oss av böcker. En kunskapskälla som du har tillgång till hela livet.

Jobba på bibliotek

Det enklaste sättet att få jobba med böcker är genom att du utbildar dig till bibliotekarie – du kan gå biblioteksprogrammet på Södertörns högskola. Som utbildad bibliotekarie får du en fast anställning. Du arbetar på ett bibliotek och tar hand om både böcker och besökare. Du måste både gilla tystnad och människor. Kunna fördjupa dig i texter, samtidigt som du tycker om att få dela med dig av boktips och att hjälpa människor att hitta böcker som passar dem.

Författare

Det är många som när en djup dröm om att bli författare. Det som är så speciellt med just författaryrket är att vem som helst kan bli författare, samtidigt som det kräver mycket. Det finns ingen utbildning som du kan gå för att garanterat bli en utgiven författare. Du måste ha viss talang och vara duktig på att fullborda projekt på egen hand. En författare är en slags egenföretagare och måste tänka långsiktigt för att kunna leva på sina böcker. Om du vill skriva fackböcker bör du gärna ha studerat just det ämnet eller ha särskild erfarenhet som gör att läsare uppfattar dig som en expert.

Lärare

Som utbildad lärare inom svenska, engelska eller något annat språk kommer du också få vara i böckernas värld. Förvisso tämligen styrd av Skolverket, men du kommer ändå få betalt för att läsa och undervisa om böcker. För att jobba som lärare är det viktigt att du verkligen gillar att undervisa. Du måste tycka om människor. Då kan du hjälpa och inspirera barn och ungdomar att börja läsa. Som lärare får du en fast tjänst och kan jobba över hela landet. Det är vanligt att kombinera ämnet svenska med SO, engelska eller något annat språk. Beroende på vad du tycker mest om.