himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Recensera böcker

Tänk att leva på att recensera böcker. Få betalt för att läsa en roman eller fackbok och sedan få säga vad du tycker om den.

Kulturjournalist

Tycker du om att läsa bok- och filmrecensioner? De är för det mesta skrivna av kulturjournalister. Att arbeta som kulturjournalist är en stor dröm för många. Då får du en möjlighet att recensera filmer, böcker, musik och teaterpjäser på Svenska Dagbladet, DN och SVT. För att ta dig dit måste du först läsa till journalist. Det kan också vara klokt att du fördjupar dig inom litteratur eller kulturvetenskap. Så att du är journalisten som har extra mycket kunskap om ämnet. Du kan behöva jobba som journalist ett tag innan du får gå på teaterföreställning, intervjua intressanta författare och recensera böcker. Med hårt arbete kan du lyckas. Det underlättar också om du skriver själv, så att du både blir ”känd” som journalist och författare. Då kommer fler personer att vara intresserade av att läsa dina recensioner.

Blogga eller vlogga om böcker

Du kan också recensera böcker på egen hand på en blogg eller Youtubekanal som fokuserar på litteratur. Konkurrensen är stor och det kommer att ta ett tag att bygga upp en större blogg eller kanal. Det kan ge dig en extrainkomst, så att du får mer pengar att lägga på böcker och att läsa. För att lyckas med ditt projekt kan det vara smart att göra intervjuer med författare. I början kan det vara svårt att få en intervju med en etablerad författare. Då kan du intervjua en lokalkändis som skrivit en bok om hembygden, så får du mer trafik till din sajt. Du kan också intervjua personer som ger ut böcker på egen hand. Då hjälper ni varandra framåt.