himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Jobba som författare

Om du älskar ord och vill beröra människor med det du skriver är författare yrket för dig. En grundförutsättning för att du ska lyckas om författare är att du har en passion för ord, språk och skrivande. När du ska jobba som författare är det viktigt att du har rätt kontorsmaterial när du ska arbeta med en bok. Kontorsmaterial som är bra att ha är exempelvis skrivare, bläck och toner, anteckningsblock, pennor, skrivarpapper och annat ritmaterial. Det är fortfarande väldigt givande att ha fysiskt kontorsmaterial när du ska jobba med skrivande och litteratur. Hitta kontorsmaterial som hjälper dig i ditt arbete som författare.

Lek med ord och texter

Om du har drömmar om att bli författare för att kunna skriva finns det några saker som är värda att veta om författaryrket och hur du kan lyckas som författare. En författare är helt enkelt en person som jobbar med ord och skriver texter. Det kan vara allt från romaner till kortare noveller och artiklar. Manus, facklitteratur och pjäser är också sådant som en författare kan ägna sig åt.

Arbetsprocessen för författare skiljer sig

Arbetsprocessen för en författare kan se olika ut. Men det börjar oftast med en idé som du får. Den blir sedan den röda tråden genom hela skapelseprocessen. Det betyder att arbetsuppgifterna som en författare ägnar sig åt kan skilja sig väldigt mycket. Arbetsprocessen skiljer sig även beroende på vilken typ av författare du är och vilken idé du har. Innan du ska börja skriva och leka med ord är det bra att ha en viss kunskap. Du behöver ägna en stor del av din tid till research. Att samla information behöver du i stort sätt göra oavsett om du ska skriva en skönlitterär bok eller en fackbok. Information kan du inhämta på flertalet sätt. Du kan göra intervjuer, läsa andras böcker, kolla sociala medier och mycket mer.

Ha passion och en stark drivkraft

När du ska bli författare behöver du förutom passion veta vad du är intresserad av att skriva. Att bestämma en genre är viktigt. Fundera på om du har specialkunskaper inom något område eller om du tycker om deckare. Oavsett vad du vill bli för författare behöver du ha en stor dos tålamod och vara driven. Med fantasi, en stor passion för ord och språk och en vilja av stål kommer du att ta dig långt. Du behöver egentligen inte ha någon speciell utbildning för att bli författare. Men det kan vara en bra idé att gå en kurs inom skrivande. När du är författare vill du att boken ska bli utgiven. Det är lättast att göra genom ett förlag, men du kan även trycka en bok helt själv.

Bygg ett nätverk

Förutom att kunna skriva är det fördelaktigt om du kan marknadsföra dig och få en följarskara. Det är även viktigt när boken är skriven att den marknadsförs på ett bra sätt. Att nätverka är även en viktig del för att lyckas som författare. Försök att bygga upp ett kontaktnät för att öka dina chanser att få jobb som författare och för att kunna bli utgiven.