himmelsk.se – allt om böcker, litteratur och språk

Läs mer litteratur och utveckla dig själv

Att läsa mer litteratur har många positiva effekter. Den vanligaste effekten är att ordförrådet blir större och bredare. Läsning ger också en bättre fantasi. Att läsa litteratur lägger inte bara grunden för en bättre kommunikationsförmåga utan fungerar även som verktyg för att minska stress. När du ska använda läsning för att stressa ner kan du med fördel göra det till en mysig stund. Bädda ner dig i soffan med en bra bok och ett glas gott vin. Du kan beställa vin från https://vinoteket.se/ till dina lässtunder. På https://vinoteket.se/ kan du hitta ett stort sortiment av vin. Ett tips är att du beställer några trevliga viner på en och samma gång för att alltid ha ett gott vin hemma. Vinet kan sätta en guldkant på din lässtund.

Läsning motverkar stress

Det räcker faktiskt med sex minuters läsning för att stressnivåerna ska börja minska. När du läser tyst för dig själv slappnar musklerna av, pulsen sänks, och du känner dig efter en stund mer avslappnad och lugn. Läsning är faktiskt mer effektivt ur stressynpunkt än att lyssna på musik eller ta en promenad. Om du läser på kvällen kan du ha lättare att somna eftersom kroppen har hunnit slappna av. Det är viktigt att varva ner på kvällen om du har fått många intryck under dagen.

Bli mer empatisk genom att läsa mer böcker

Att läsa gör dig även mer empatisk genom att du blir känslomässigt berörd och får en medkänsla för karaktärerna i boken som du sedan tar med dig in i verkliga livet. Läsning gör även att ditt vokabulär utökas. Ju mer du läser desto större ordförråd får du faktiskt. Att läsa olika litterära verk kan även bidra till att du kan tänka mer kritiskt. Genom att läsa om olika karaktärer och hur de resonerar kring olika beslut och åsikter kan du själv få en större förståelse för hur andra tänker och resonerar. Det är inte sällan som en läsare väljer sida och det görs genom reflektion. Du gör helt enkelt omedvetet egna reflektioner som utvecklar ditt kritiska tänkande. Läsning är även ett hjälpmedel för att kunna ta bättre välgrundade beslut.